Ľ Voeding en decubitus.
Foto 7. Voeding en decubitus.

Hoe belangrijk voeding is bij decubitus heeft een Amerikaans onderzoek bewezen. Met het onderzoek deden 232 patiŽnten mee met een gemiddelde leeftijd van 72.9 jaar mee. Alle patiŽnten die ondervoed waren ontwikkelden decubitus. Hoe sterker de mate van ondervoeding was, des te ernstiger de decubitus. In hetzelfde onderzoek deed zich bij geen enkele goed gevoede patiŽnt decubitus voor.
De volgende voedingsmiddelen zijn belangrijk bij decubitus:
 Eiwitten Ė Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Er blijkt een direct verband te bestaan tussen het profiel van de aminozuren in het bloed, hypoalbuminemie en het optreden van decubitus. Eiwitten zijn noodzakelijk voor de aanmaak van nieuw weefsel en vormen als zodanig de kern van een decubitus- voedingssupplement.
 Energie Ė De meeste brandstof voor het functioneren van ons lichaam wordt gehaald uit de koolhydraten en de vetten in de voeding. Wanneer er op bepaalde momenten meer calorieŽn nodig zijn dan de koolhydraten en vetten kunnen leveren wordt eiwit als brandstof aangesproken. Dit eiwit is dan niet meer beschikbaar voor de opbouw van nieuw weefsel. Een adequate voeding voor de decubituspatiŽnt moet dus voldoende calorieŽn bevatten om in de energiebehoefte te voorzien om aldus eiwitgebruik te voorkomen. Bij uitgebreide decubitus kan de energiebehoefte enorm oplopen.
 Vitamine C Ė Doses van 1 gram per dag zijn meer dan voldoende voor de aanmaak van nieuw bindweefsel.
 Vitamine B complex Ė Veel van de vitaminen B complex zijn nodig voor de energiestofwisseling.
 Vitamine D Ė Vitamine D wordt in onze huid aangemaakt na blootstelling aan zonlicht. Daarnaast betrekken we vitamine D uit de voeding. Het is niet alleen van belang voor onze botstofwisseling maar heeft ook een belangrijke rol voor de wondgenezing en de reacties van het afweersysteem.
 Mineralen Ė Een mineraal waarnaar veel aandacht is uitgegaan betreft zink. Zink is noodzakelijk voor de aanmaak van nieuw weefsel. Zink heeft ook nog een veronderstelde invloed op het goed functioneren van ons immuunsysteem.

Dus.. voeding neemt bij de preventie en behandeling van decubitus een sleutelpositie in. Een adequate voeding dient eiwit- en calorierijk te zijn en ter ondersteuning voldoende vitamines, mineralen en sporenelementen te bevatten, terwijl ook een goede vochtbalans niet uit het oog moet worden verloren.

Bovenaan een afbeelding van de voedingswijzer, want ook voeding is belangrijk bij het voorkomen en/ of behandelen van decubitus.

[ terug... ]Omhoog


Maak vrienden

Gastenboek

  • Hallo! Leuk dat je op mijn site komt kijken! Laat effe een berichtje achter in mijn gastenboek wat je van my site over decubitus vond? Met vriendelijke groeten Chantal!

Copyright 2002-2018